19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinTrei-fraţi-pătaţi, o plantă cu proprietăţi miraculoase

Trei-fraţi-pătaţi, o plantă cu proprietăţi miraculoase

Odată cu sosirea toamnei, temperaturile încep să scadă şi, în timp ce ne bucurăm de ruginiul autumnal, trebuie să ne gândim şi cum să decorăm terasele cu plante capabile să înfrunte frigul de afară.

Un ajutor de nădejde pentru a avea un balcon de invidiat, în ciuda temperaturilor reci, vine din partea panseluţelor, mai precis a popularei specii Trei-fraţi-pătaţi, plante romantice şi colorate, care, la prima vedere, par foarte fragile şi delicate. Însă, totul este doar aparenţă, ele fiind perfect capabile să reziste intemperiilor naturii. În ciuda aspectului fragil, Trei-fraţi-pătaţi poate rezista şi peste iarnă, înflorind şi în al doilea an. De obicei, această plantă erbacee are o tulpină de 20-30 cm, de culoare verde, frunzele sunt ovale, alungite, iar florile au pedunculi lungi. Floarea are cinci sepale lunguieţe, acoperite pe margini cu peri lungi, petalele superioare sunt de culoare violet-închis, rareori violet-deschis sau albe, cele laterale – albe, galbene sau violet-albăstrui, iar petala inferioară de la bază este întotdeauna galbenă, cu cinci-şapte dungi de culoare închisă, deseori violet palid, pe margini. De regulă, planta înfloreşte din mai până în august şi cel mai frecvent o întâlnim prin luncile umede şi în fâneţele din regiunile de deal. Pentru a rezista, are nevoie doar de un pic de lumină directă şi de un sol de tip nisipos-argilos, permeabil, bogat în substanţe nutritive.

Plante medicinale

Datorită substanţelor pe care le conţine, de la saponine, alcaloide (violină), derivaţi flavonici (rutina), precum şi compuşi salicilici, vitamine A şi C, tanin, Trei-fraţi-pătaţi se dovedeşte şi o plantă cu virtuţi miraculoase. Este excelentă în cazuri de intoxicaţie, urticarie, eczeme ori furunculoză, fiind un bun purificator al sângelui. În plus, este foarte bună pentru sânge, tuse, bronşite şi constipaţie datorită saponinelor prezente mai ales în rădăcină. Este utilizată şi în afecţiuni alergice, cum ar fi rinita, sub formă de spălături nazale sau inhalaţii. Această plantă erbacee se poate folosi sub formă de ceai, licori sau diferite combinaţii. Un efect miraculos îl are în cazul persoanelor foarte sensibile la bolile sezonului rece (în special la guturai şi bronşită), precum şi în cazul celor care suferă de afecţiuni cronicizate, cum ar fi astmul, reumatismul etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS